Hechtingstherapie

Verwerk jouw traumatische bevalling voor jezelf & jouw kindje

Anthony Madrid methode

hello mommy!

Voor moeders

Hechtingsessie zijn perfect voor moeders die op zoek zijn naar een natuurlijke oplossing. Een slechte hechting ontstaat vaak door traumatische gebeurtenissen tijdens de zwangerschap, de geboorte of kort daarna. Groot voordeel is dat de behandeling niet het kind belast, maar gericht is op de moeder. De therapie bestaat uit drie fasen: Spoor het trauma op, ruim deze gebeurtenis en bijbehorende gevoelens op en installeer een nieuwe ‘ideale’ zwangerschap en geboorte.

Waarom is de hechting zo belangrijk?

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die zich goed hebben kunnen hechten aan één of meerdere personen in het eerste jaar van hun leven, sociaal en emotioneel beter functioneren dan kinderen die niet de mogelijkheid hebben gehad zich veilig te hechten. Kinderen met een goede hechting blijken beter te kunnen omgaan met tegenslagen, hebben een beter gevoel van eigenwaarde, zijn sociaal vaardiger, weerbaarder, leergieriger en minder angstig. Wat overigens niet wil zeggen dat een kind dat angstig aangelegd is, weinig zelfvertrouwen heeft of sociaal minder vaardig of angstig is, zich niet goed heeft kunnen hechten. Ook bij goed gehechte kinderen zien we deze problemen. Alleen minder vaak dan bij kinderen die zich niet goed hebben kunnen hechten.

Wanneer hecht je kind zich?

De hechting vindt al plaats tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de zwangerschap al verbinding maakt met jouw kindje. De eerste maanden van het leven van jouw kindje, is ook een belangrijk moment voor de hechting. Een baby bindt zich de eerste maanden al aan de mensen om zich heen door te huilen, lachen, brabbelen, grijpen , zuigen en volgen met de ogen.

Wanneer kan een hechting verstoord worden?

Gelukkig verloopt de hechting tussen ouders en kinderen over het algemeen goed. We spreken dan van veilige hechting. Maar soms verloopt de hechting niet zoals dit zou moeten. Dit kan komen door problemen bij het kind, zoals hoge prikkelbaarheid of een huil baby. Ook kunnen er zich tijdens de zwangerschap voorvallen voordoen die de hechting verstoren zoals gelijk naar de couveuse moeten na de geboorte of een keizersnede. Ook door problemen binnen het gezin of door emotionele problemen bij de ouders kan de hechting verstoord worden.

Als we zwanger zijn dan hopen we natuurlijke als aanstaande mama op een gezonde en fijne bevalling. Een bevalling waarin alles verloopt zoals het zou “moeten” lopen, en dat we een gezond kindje op de wereld zetten. Waar alles gaat zoals we gepland hadden, en waar we gehoord en gezien worden.

Als je een fijne en positieve bevalling hebt gehad, neem je dit jouw hele leven mee. Je bent blij, voelt je prettig als je aan dit moment denkt en kan de hele wereld aan. Het geeft je zelfvertrouwen, super fijn!

Maar wat nou als je bevalling helemaal niet prettig en fijn is geweest? Je hebt een traumatische bevalling ervaren en dit zorgt voor angst en stress in jouw lichaam

Als we die positieve bevallingservaring niet krijgen, verandert er iets in ons DNA. Dit verschijnsel noemen we epigenetica. Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.

Als we een traumatische bevalling ervaren dan verandert er iets in ons lichaam en het brein. De genen van moeder en kind blijven onveranderd, maar staan als het ware in een bepaalde, niet optimale, stand. Dit geeft onrust in het brein en in het lichaam. Deze afwijkende stand is ook erfelijk overdraagbaar. Een kind dat groeit in de buik van een moeder met een angststoornis, heeft zelf meer kans een angststoornis te ontwikkelen. Dit fenomeen is voor het eerst ontdekt na de instorting van de Twin Towers. Zwangere vrouwen die dit live meemaakten ervoeren veel angst en kregen procentueel gezien meer kinderen die een angststoornis ontwikkelden.

Natuurlijk wil je dan als mama dit gevoel veranderen. Je wil weer ontspanning in jouw lichaam, ook voor jouw kindje! Kinderen zijn als het ware onze spiegels en nemen alles over. Verandert er binnenin wat bij jou, en vind jij jouw rust? Dan gebeurt dit ook bij jouw kindje!

Met hechtingstherapie gaan we jouw bevallingsverhaal veranderen. Hierdoor komen de brein en het lichaam tot rust. We gaan samen jouw traumatische bevalling stap voor stap bespreken. We gaan samen al jouw nare moment overschrijden met hoe jij had gewild dat jouw bevalling was gegaan, en hoe jij je in deze situatie had willen voelen. Zo creëer jij voor jezelf een nieuwe optimale herinnering die realistisch aanvoelt. Het bijzondere aan deze methode is dat de baby hier ook bij betrokken wordt. Immers, de moeder staat in contact met haar baby en als de moeder verandert, verandert de baby mee.

Tijdens dit traject gaan we jouw trauma verwerken. We lopen jouw tijdlijn langs en kijken uitgebreid wat er allemaal gebeurt is in de periode 2 jaar voor de zwangerschap, de zwangerschap, de bevalling en de post partum periode en ruimen alle het nodige op.

Nadat we alles verwerkt en opgeruimd hebben gaan we samen kijken hoe jij deze periodes zelf had willen ervaren. In een diepe ontspanning staat gaan we dit op jouw manier beleven. Jouw onderbewuste neemt dit aan voor waarheid, waardoor jouw negatieve gevoelens plaats maken voor positieve gevoelens.

We gaan ons ook richten op de verbinding tussen jou en jouw kindje. Een traumatische bevalling heeft niet alleen effect op moeder maar zeker ook op jouw kindje dit kan je merken als jouw kindje last heeft 

Take control

Wanneer helpt hechtingstherapie?

Ouders | Moeders |Opvoeders die gericht zijn op het positief herstellen van de ouder & kind band| Traumatische bevalling willen verwerken

  • Moeder-kind moeilijkheden
  • Kinderastma
  • Kleine kinderen met een mislukte hechting waarbij de oorzaak van het hechtingsprobleem bekend is
  • Opvoedingsproblemen, speciaal met kinderen die het vanaf hun geboorte moeilijk hebben.
  • Kinderen met problemen zonder duidelijke oorzaak.
  • Kinderen met huidproblemen of allergie
  • Kinderen die onverklaarbaar geen rust kunnen vinden

Merk je dat jouw kindje last heeft van van niet medische problemen zoals: onrust, slecht slapen, boosheid, afgesloten van andere, angstig, eetproblemen?

(Huidproblemen en allergieën kunnen ontstaan door de druk die ontstaat op het immuunsysteem tijdens een zware bevalling.)

Kinderen die deze problemen ervaren en geboren zijn doormiddel van een traumatische bevalling kunnen veel baat bij de hechtingstherapie hebben.

testimonials

klant Reviews